HTML

Stat

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Linkblog

Tessék, egy kis érdekesség! :)

2008.07.24. 23:23 LicIldi

 

Az angol nyelv jelenleg a legelterjedtebb nyelv a Földön, mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy 446 millióan beszélik anyanyelvi szinten. A statisztikai kimutatások szerint míg az anyanyelvi beszélők száma százalékosan csökken, a világ első számú másodikként használt és beszélt nyelve az angol.

Az általános angol nyelven belül különböző nagyobb, úgynevezett tájszólásokat különíthetünk el, ilyen például az angliai, amerikai, ausztráliai angol. A különböző tájszólásokat használók pedig nem minden esetben értik meg egymást. Ha például te angol angolt tanultál, biztosan érezted már kényelmetlenül magad, hogy az amerikai angolból vajmi keveset értesz, pedig nem most kezdted a tanulást.... De nem kell megijedni ettől, hiszen gyakorlattal és a nyelv sokszori hallgatásával el lehet sajátítani e tájszólások megértését is.

A média, és a hétköznapi nyelv azonban megkívánta a nyelv leegyszerűsítését, amely egyenes úton vezet az általános angolhoz, ami egyszerű és legtöbben beszélik.

Létezik még az úgynevezett Pidgin English (pidzsin-english), melyet a Karib-tenger környékén beszélnek, amely az angol nyelv erősen leegyszerűsített, afrikanizált verziója.

Érdemes még említést tenni az úgynevezett Basic English-ről, melyet a híres angol nyelvész Charles Kay Odgen alkotott meg 1930-ban. Ez az angol nyelv mesterségesen 850 szóra csökkentett változata, melyet Odgen Basic English: A General Introduction with Rules and Grammar című könyvében prezentált először.

Szólj hozzá!

Címkék: english pidgin angol nyelv eredete tájszólások basic english charles kay odgen

A bejegyzés trackback címe:

https://angolujrakezdotanfolyam.blog.hu/api/trackback/id/tr47584417

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása